Vertskommunesamarbeid
Lean ledelse har på vegne av vertskommunesamarbeidet mellom Dovre- og Lesja kommune ledet prosjektet:
”Implementering av tidlig innsats innenfor interkommunale
samarbeid med spesielt søkelys på barnevern.”
Lean ledelse har leid inn AN:NA design som underleverandør for å lede en designdrevet innovasjonsprosess (tjenestedesign). Målet har vært å kartlegge og utvikle tjenestene slik at de fungerer best mulig ut til brukerne i tråd med oppvekstreform og tidlig innsats.
Resultatet av disse tverrfaglige samlingene har gitt en god oversikt over hvordan de ulike tjenestene jobber. Det har gitt en bedre forståelse av tjenestene og en bedre relasjon mellom de som jobber i tjenestene. Samlingene har gitt deltakerne en felles forståelse for utfordringsbildet, og et engasjement for å jobbe mer tverrfaglig for bedre å kunne løse oppgaver og behov til brukernes beste.
Oppdragsgiver: Lean Ledelse
Bakgrunnen for hele prosessen er at leder for barnevernstjenesten, oppvekstsjef og rektorer har hatt et ønske om å evaluere et langvarig, tverrfaglig arbeid rundt en elev. Hva kunne vært gjort annerledes og hvordan kan en lære av en prosess som har kommet på avveier?
Gjennom prosjektmidler i forbindelse med vertskommunesamarbeid innenfor barnevern ble vi koblet på som en ekstern aktør for å lede tjenestedesignprosessen.
Vi har intervjuet brukere og ansatte i tjenestene, og kjørt 3 samlinger med deltakere fra jordmortjenesten, helsestasjonen, barnehage, barneskole, ungdomsskole, oppvekstsjef, barnevern, PPT, Tjenestekoordinator for barn og unge, BTS/BTI, miljøarbeidertjenesten, Habiliteringstjenesten, Kommunepsykolog, Helse og rehabiliteringsleder, tildeling, BUP og NAV.
Veldig mange tjenester er involvert
Vi har brukt tjenestedesign, eller designdrevet innovasjon som metode.
Designdrevet innovasjon handler om å jobbe med en gitt problemstilling med en åpen tilnærming hvor vi ikke vet svarene på forhånd.
Vi startet med å kartlegge brukerreisen til eleven. Her så vi også at det var mange tjenester inne i bildet, noe som kan være krevende å forholde seg til for bruker.
Samling på Toftemo
Deltakere fra jordmortjenesten, helsestasjonen, barnehage, barneskole, ungdomsskole, oppvekstsjef, barnevern, PPT, Tjenestekoordinator for barn og unge, BTS/BTI, miljøarbeidertjenesten, Habiliteringstjenesten, Kommunepsykolog, Helse og rehabiliteringsleder, tildeling, BUP og NAV og ledere for helse og oppvekst var med.
Vi intervjuet både brukere og ansatte.
Gjennom tre samlinger designet vi sammen med ALLE tjenestene den ideelle brukerreisen
Den ideelle brukerreisen