Varde - fra ruin til rubin

En del av DOGAs Gnist-program 2023. Averøy kommune ønsket hjelp til å få liv i Varde, et praktbygg som har lang historie, og som står som et fyrtårn i Bruhagen, Averøy kommune sitt sentrum. Bygget er privateid, så dette er et samarbeidsprosjekt mellom private og offentlige aktører. Teamet som vant konkurransen om Varde bestod av: Natural State, Sol-is Arkitekter, Growlab og AN:NA design

 

Folkemøte. Ingeborg Apall-Olsen fra DOGA presenterer teamet som vant.

Selve bygget VARDE

Medvirkningsprosesser

For å få til løsninger som er både økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftige jobber vi sammen med et tverrfaglig team, og henter inn bred innsikt fra alle berørte interessenter rundt Varde. Vi bruker designdrevne innovasjonsprosesser i tett samskaping med involverte interessenter. Intervju på telefon og ansikt til ansikt, intervju på stedet av flere grupper, planlegging og fasilitering av workshops. 

Samarbeidspartnere: Natural State, Sol-is Arkitekter og Growlab

Oppdragsgiver: Averøy kommune

 
Hva skal til for at Varde blir et samlende og godt sted for hele Averøy? Hvilke tilbud vil være berikende for lokalsamfunnet? Og hva er egentlig typisk Averøy? Hvordan kan utviklingen av Varde bidra til bærekraftig samfunnsutvikling på Averøy?
 

Innsikt

Intervjuer og samtaler 25 personer

Sammen med teamet og Averøy kommune ble vi enige om hvem vi skulle intervjue ansikt til ansikt. Det ble et bredt utvalg fra næringsliv, ungdom, kulturliv, frivillige organisasjoner og velforeninger. Dette ga oss noe innsikt som vi presenterte på vårt første

Workshops og folkemøter 4 stk

Vi har hatt flere viktige medvirkningsmøter som har drevet prosjektet fremover. Møtene har strategisk involvert ulike aktører for å innhente informasjon om verdier, behov og ideer fra ulike perspektiver. I tillegg er det gjort en befaring sammen med oss og kunstner Heidi Rødstøl i Varde, hvor ungdommer ble invitert til å komme med sine innspill.

For å dokumentere prosessen og all innsikt ble det laget en egen webside. Her kan du lese Vardes historie, og resultatet fra denne prosessen:

 
 
 
Det må bli lys i vinduene og ikke flere fluer i vinduskarmen
 

Befaring og testing av konsept med ungdomsrådet

Heidi Rødstøl er billedkunstner, konsulent og kurator basert på Åfarnes i Møre og Romsdal. Rødstøl har utdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen. I sin kunstneriske praksis interesserer Rødstøl seg for rom, og hvordan relasjonar i rommet blir sanset og fortolket. Rødstøl har hatt utstillingen “Remembrance” i Varde sommeren 2023, noe som for oss var en fin inngang til at innbyggerne på Averøy kunne se for seg Varde på nye måter. Vi tok med ungdomsrådet til VARDE sammen med Rødstøl, for å teste forslag på konsept som har kommet frem i denne prosessen.

 

Trenger du hjelp til et lignende oppdrag? Ta kontakt!
Send en mail til
hallo@annadesign.no eller ring 905 86 228.

Forrige
Forrige

Tverrsektorielt boligkontor

Neste
Neste

Medvirkningsprosesser og områdemodning